De Visie van Equum Mundi: Voedingspatroon

Ons verhaal
2 maart 2024
Uitbreiding
19 mei 2024
Show all

De Visie van Equum Mundi: Voedingspatroon

Vandaag gaan we het hebben over hoe je opmerkt dat je mogelijks iets moet gaan veranderen aan het voedingspatroon van je paard. Let wel op, problemen zijn meestal een samenloop van omstandigheden en hebben dus meerdere oorzaken. Kijk dus zeker ook naar alle andere facetten! We spreken uit onze persoonlijke ervaring en die van onze klanten. Voor medische problemen of twijfel neem je best contact op met je Dierenarts.

Er zijn heel wat paarden die ook moeilijkere verteerbare voedingen kunnen ‘verdragen’. Maar meer en meer merken we op dat meer en meer paarden toch sneller en heftiger reageren op verschillende soorten producten.

Ik gebruik bewust het woord ‘verdragen’. Waarom? Omdat bepaalde bestanddelen gewoonweg minder thuishoren in de voeding van paarden en deze moeilijker worden verteerd.

Paarden eten in de natuur geen granen bevoorbeeld. toch wordt dit nog heel vaak verwerkt in de voedingen. Waarom? Granen wekken korte krachtige energie op. Wat dus in bepaalde sporttakken binnen de paardensport voordeliger zou kunnen zijn. Granenrije en suikerarme voeding geeft langdurig en langzaam energie.

Jaren geleden merkten wij op dat een van onze paarden vaak en snel koliek verschijnselen kreeg. We hadden al veel aspecten aangepast en merkten al een verbetering maar het bleef wel aanwezig. Ook zelfs met al granenvrije en suikerarme voeding. wat bleek de luzerne was er te veel aan voor haar. Na ook dit aan te passen heeft ze nooit nog koliek gehad.

Het is dus belangrijk om te kijken als je paard een ‘probleem’ heeft om alle aspecten te onderzoeken en dus ook de voeding! Wijzelf zijn van het moment dat we granenvrij en suikerarm zijn beginnen voederen overgeschakeld naar Equifyt.

Ook van diverse klanten met soortgelijke problemen was de voeding vaak nog een aanpassing die noodzakelijk was.

Ook is het belangrijk om te kijken wat je paard nodig heeft.. rijd je helemaal niet, recreatief, lichte sport, topsport, wandelingen, … hoe vaak per week train je, is je paard van nature nerveus of net heel sloom. Het zijn allemaal vragen die je, je moet stellen op het moment je kijkt naar je voedingspatroon.

Om een voorbeeld in de praktijk te geven kan je van Equifyt bevoorbeeld 20% van de aanbevolen hoeveelheid geven van Pré-Active gecombineerd met 80% van de aanbevolen hoeveelheid van alfalfa blend ( onderhoudsmengeling ) als je bevoorbeeld een recreatieve ruiter bent die af en toe licht werkt in de piste. Kies je als 2e voeding voor Green power heb je bevoorbeeld een paard die in revalidatie zit, in de sport zit of net meer nood heeft aan extra energie. Zo is er voor elk type paard een aanbod die je kan samenstellen.

Wat ik vooral wil bereiken is dat mensen gaan nadenken over een andere manier van voederen en kiezen voor een granenvrije en suikerarme mengeling omdat ik geloof dat granen en suikers dus niet bijdragen aan een ‘beter’ ratsoen. Dat kan evengoed zonder.

Dit was onze blogpost voor vandaag. Hopelijk gad het nieuwe inzichten of vind je, je terug in onze visie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey hey! Sorry dat we je even komen storen. We willen je juist even informeren dat Alle bestellingen van Equifyt & Agrobs die geplaatst worden tussen 29/07 en 13/08 door een verlofperiode bij de fabrikant pas kunnen geleverd worden ten vroegste op 16/08. Alle bestellingen die ten laatste zondag 28/07 binnenkomen, worden wel nog verwerkt en zullen dezelfde week nog worden geleverd. Mochten er vragen zijn, laat ze gerust weten! Alvast bedankt voor het begrip